Uw plexiglas bescherming > Nu in handzaam formaat.

Plexiglas beschermt kassamedewerkers tegen corona, maar handschoenen zijn 'tussen-de-oren-maatregel'

In steeds meer supermarkten zitten kassamedewerkers met handschoenen achter schermen van plexiglas. Maar helpen die maatregelen ook? "Het dragen van handschoenen is een 'tussen-de-oren-bescherming.'"

Martine Reij noemt het plexiglas wel een 'heel verstandige maatregel'. Ze is universitair docent van het Departement Agro-technologie en Voedingswetenschappen van de Wageningen University.

Hoesten en niezen

"Het plexiglas kan namelijk helpen om besmette en onbesmette mensen te scheiden. In die zin kunnen ze dus besmetting voorkomen. Zoals het RIVM ook zegt, gaat besmetting meestal via druppeltjes die met hoesten en niezen in de lucht komen."

"Scheiden is de essentie van de hygiënemaatregelen die we moeten nemen", stelt Reij. "Daarom moeten we thuisblijven. Afstand houden met plexiglas is ook een vorm van scheiden."

'Je kunt geen kant op'

Ook Carolien Oldenkamp is positief over de plaatsing van plexiglas-schermen. Oldenkamp heeft een adviesbureau op het gebied van infectiepreventie en traint zorgpersoneel daarin. Ze spreekt van 'een handig hulpmiddel'. "Als een klant voor je die begint te hoesten en te proesten kun je als caissière heel weinig kanten op. Dat is dan heel erg vervelend."

Meer informatie over persoonlijke bescherming?